Condiții de reclamație
Procedura de reclamație a magazinului online (e-shop)
Prezentele condiții privind reclamațiile fac parte integrantă din Termenii și condițiile generale
1. Pot fi revendicate numai bunurile care au fost achiziționate de la vânzător și care sunt proprietatea consumatorului.
2. În cazul în care cumpărătorul este un consumator (o persoană fizică care nu acționează în cadrul activității sale comerciale, al locului de muncă sau al profesiei sale), toate bunurile oferite sunt prevăzute cu o garanție de 24 de luni, cu excepția cazului în care se specifică altfel în bunuri și sunt supuse Legii privind protecția consumatorilor și Codului civil și prezentelor condiții de reclamație. În cazul în care cumpărătorul a achiziționat un articol second-hand și a fost informat cu privire la acest lucru, perioada de garanție este de 12 luni. În cazul în care cumpărătorul nu este un consumator, se aplică dispozițiile Codului comercial, iar perioada de garanție este de 1 an și prezentele condiții de garanție nu se aplică unor astfel de reclamații.
3. Perioada de garanție începe în ziua primirii bunurilor de la compania de transport sau direct de la vânzător dacă cumpărătorul preia bunurile personal, în ziua primirii acestora.
4. Cumpărătorul este obligat să depună o reclamație la vânzător imediat după ce defectul a fost detectat.
5. Vânzătorul - comerciantul nu este răspunzător pentru defecte:
a) cauzate de consumator însuși; prin acțiunea, omisiunea sau inacțiunea sa;
b) de care consumatorul avea cunoștință în momentul primirii bunurilor; sau a fost informat în mod expres cu privire la defect și consumatorul a fost de acord în mod expres cu astfel de defecte;
c) a căror revendicare este contrară naturii bunurilor și durabilității acestora (de exemplu, baterii), în special expirării durabilității bunurilor;
d) pentru care a fost acordată o reducere din prețul bunurilor;
e) cauzate de uzura normală cauzată de utilizarea normală;
f) cauzate de utilizarea necorespunzătoare sau excesivă, de întreținerea necorespunzătoare, de utilizarea contrară scopului său, de modificările naturale ale materialului din care sunt fabricate bunurile sau de expirarea duratei de viață utilă a bunurilor;
g) dacă sigiliul de protecție al mărfurilor a fost rupt;
h) cauzate de manipularea de către o persoană neautorizată a bunurilor sau a oricărei părți a acestora, inclusiv asamblarea neprofesionistă;
i) aplicate vânzătorului după expirarea perioadei de garanție sau a perioadei de utilizare, dacă aceasta este mai lungă decât perioada de garanție;
j) care rezultă din instalarea de accesorii și accesorii modificate, precum și din demontarea oricărui accesoriu sau componentă a produsului;
k) cauzate de motive de forță majoră, în special fenomene naturale și mediul extern (de exemplu, grindină, inundații etc.);
l) cauzate de utilizarea bunurilor în condiții care nu corespund, în ceea ce privește umiditatea, influențele chimice și mecanice, mediului natural al bunurilor în conformitate cu instrucțiunile de utilizare,
m) neglijarea îngrijirii și întreținerii bunurilor de către consumator,
n) deteriorarea mărfurilor prin încărcare excesivă,
o) manipularea produsului pentru a face modificări care îmbunătățesc calitativ produsul, dar care nu au fost făcute de producător sau de o persoană autorizată de producător, de exemplu, overclocking-ul unui procesor,
p) utilizarea bunurilor cu încălcarea condițiilor stabilite în documentație, a principiilor generale, a standardelor tehnice sau a normelor de siguranță sau alte încălcări ale garanției.
6. În cazul bunurilor perisabile, vânzătorul este răspunzător numai pentru defectele pe care bunurile le prezintă la primirea de către consumator.
7. Răspunderea pentru defecte nu se aplică nici uzurii normale a bunurilor (sau a unor părți ale acestora) cauzate de utilizarea bunurilor. Un defect poate să nu fie considerat defect, după cum reiese deja din natura bunurilor, din perioada de durabilitate minimă a acestora sau din perioada de consum, care poate fi limitată la o perioadă de timp mai scurtă. Perioada de durabilitate minimă, termenul de valabilitate, data expirării sau o perioadă similară se indică pe bunuri, în cazul în care bunurile fac obiectul unei astfel de indicații.
8. Bunurile returnate trebuie trimise la adresa noastră de mai jos, dar nu prin ramburs sau livrate personal la adresa de contact. Bunurile trebuie să fie ambalate corespunzător pentru a preveni deteriorarea în timpul transportului și recomandăm ca bunurile să fie trimise prin scrisoare recomandată sau ca livrare asigurată. Bunurile trebuie să fie însoțite de o copie a dovezii de cumpărare (factură) și de o descriere a defectului sau vă recomandăm să anexați un formular de reclamație completat împreună cu dovada de cumpărare. Vă recomandăm să trimiteți reclamația în scris (prin poștă) sau în persoană (nu prin e-mail).
9. În cazul în care obiectul reclamației sunt bunuri care sunt, de exemplu, fixe, cumpărătorul este obligat să nu le dezasambleze și să ofere o cooperare maximă în vederea efectuării unei inspecții a obiectului reclamației de către comerciant sau o terță persoană desemnată de comerciant.
10. Vânzătorul confirmă primirea defectului și eliberează imediat cumpărătorului o confirmare a creanței privind bunurile, împreună cu un termen limită în care defectul trebuie remediat. Data creanței se consideră a fi data livrării acesteia către vânzător, dar nu mai târziu de momentul în care vânzătorul face imposibilă sau împiedică acceptarea obiectului creanței. În cazul în care confirmarea nu poate fi livrată imediat, aceasta trebuie să fie livrată fără întârzieri nejustificate, dar cel târziu împreună cu dovada soluționării reclamației. Confirmarea reclamației se trimite în scris în cazul în care reclamația a fost respinsă.
11. Termenul de eliminare a defectului notificat de vânzător în conformitate cu alineatul precedent nu poate fi mai mare de 30 de zile de la data defectului, cu excepția cazului în care o perioadă mai lungă este justificată de un motiv obiectiv aflat în afara controlului vânzătorului.
Drepturile cumpărătorului atunci când face o reclamație:
12. În cazul în care vânzătorul este răspunzător pentru defectul bunului vândut, consumatorul are dreptul la:
- remedierea defectului prin reparare sau înlocuire (a se vedea punctele 16-23),
- dreptul la o reducere rezonabilă a prețului de cumpărare sau dreptul de a se retrage din contract (a se vedea punctele 24-31).
13. Pentru ca consumatorul să își poată exercita drepturile împotriva vânzătorului în temeiul răspunderii pentru defecte, acesta este obligat să semnaleze defectul în termen de două luni de la descoperirea defectului, dar nu mai târziu de expirarea perioadei în care vânzătorul este răspunzător pentru defecte. În cazul în care nu semnalează defectul în termenul menționat anterior, drepturile sale în temeiul răspunderii pentru defecte sunt stinse.
14. Consumatorul are dreptul la despăgubiri din partea vânzătorului pentru costurile suportate în mod rezonabil în legătură cu evidențierea unui defect pentru care vânzătorul este răspunzător și exercitarea drepturilor de răspundere pentru defect. Consumatorul trebuie să își exercite dreptul în fața vânzătorului în termen de cel mult două luni de la livrarea obiectului reparat sau de înlocuire, de la plata reducerii de preț sau de la rambursarea prețului după retragerea din contract, în caz contrar dreptul se stinge.
15. În cazul în care vânzătorul refuză răspunderea pentru defecte, motivele refuzului sunt notificate în scris consumatorului. Consumatorul poate reclama în mod repetat defectul dacă dovedește răspunderea vânzătorului pentru defect printr-o expertiză sau o opinie profesională emisă de o persoană acreditată, o persoană autorizată sau o persoană notificată, caz în care vânzătorul nu poate refuza răspunderea pentru defect. Perioada de două (2) luni menționată la clauza 13 de mai sus nu se aplică acuzațiilor repetate de defect. Costurile consumatorului asociate expertizei și expertizei sunt acoperite de punctul 13 de mai sus.
16. Consumatorul are dreptul de a alege să elimine defectul prin înlocuirea sau repararea produsului. Cu toate acestea, consumatorul nu poate alege o metodă de remediere a defectului care nu este posibilă sau care ar cauza vânzătorului costuri disproporționate în comparație cu cealaltă metodă de remediere a defectului, având în vedere toate circumstanțele, în special valoarea pe care produsul ar fi avut-o fără defect, gravitatea defectului și dacă cealaltă metodă de remediere a defectului ar fi cauzat consumatorului inconveniente semnificative. Vânzătorul poate refuza să remedieze defectul în cazul în care nici repararea, nici înlocuirea nu sunt posibile sau ar cauza vânzătorului costuri disproporționate având în vedere toate circumstanțele (inclusiv circumstanțele prevăzute în teza anterioară).
17. Vânzătorul repară sau înlocuiește bunurile într-o perioadă de timp rezonabilă (a se vedea confirmarea defectului) corespunzătoare naturii articolului și gravității defectului după ce consumatorul a semnalat defectul, în mod gratuit, pe cheltuiala sa și fără a cauza inconveniente grave consumatorului, ținând seama de natura și scopul bunurilor.
18. În scopul reparării sau înlocuirii, consumatorul predă sau pune bunurile la dispoziția vânzătorului sau a unei persoane desemnate de vânzător. Vânzătorul suportă costurile de preluare a bunurilor.
19. Cu excepția cazului în care se convine altfel cu consumatorul, vânzătorul livrează consumatorului bunurile reparate sau un element de înlocuire, pe cheltuiala consumatorului, în același mod sau într-un mod similar în care consumatorul a livrat vânzătorului bunurile defecte, cu excepția cazului în care se convine altfel.
20. În cazul în care consumatorul nu preia bunurile sau prestația nici măcar în perioada specificată de vânzător în invitația de a prelua bunurile, vânzătorul îi trimite o a doua invitație de a prelua bunurile la unitatea relevantă sub forma unei scrisori recomandate cu confirmare de primire și i se acordă o perioadă suplimentară de 30 de zile în acest scop.
21. În cazul în care Vânzătorul acordă Consumatorului o perioadă suplimentară de timp pentru a prelua bunurile în conformitate cu clauza 20 din prezentul articol, iar Consumatorul nu colectează bunurile nici măcar în timpul acestei perioade suplimentare de timp (perioada de timp se calculează de la data livrării marcată pe chitanța de livrare sau depusă la oficiul poștal în cazul în care coletul este returnat ca fiind nedistribuit), Vânzătorul are dreptul de a dispune de bunurile necolectate în modul stabilit în clauza 22.
22. Vânzătorul avertizează consumatorul că, în cazul în care consumatorul nu preia bunurile în termen de șase luni de la data la care bunurile ar fi trebuit să fie preluate, vânzătorul poate vinde bunurile. În cazul în care bunul are o valoare mai mare, vânzătorul notifică în prealabil consumatorul cu privire la intenția de vânzare și îi acordă o perioadă suplimentară rezonabilă de timp pentru a intra în posesia bunului. În cazul în care consumatorul își exercită dreptul la o parte din încasări într-o perioadă de timp rezonabilă specificată de vânzător în notificarea privind intenția de vânzare a bunurilor, vânzătorul plătește consumatorului, imediat după vânzare, încasările din vânzarea bunurilor după deducerea costurilor suportate în mod rezonabil de vânzător pentru depozitarea și vânzarea bunurilor. Vânzătorul poate distruge bunurile pe cheltuiala sa în cazul în care bunurile nu au fost vândute sau în cazul în care încasările anticipate din vânzare nu vor fi suficiente pentru a acoperi chiar și costurile pe care vânzătorul le-a suportat în mod rezonabil pentru depozitarea lor și costurile pe care vânzătorul le-ar fi suportat în mod necesar pentru vânzarea lor.
23. Atunci când înlătură un defect, Vânzătorul va asigura îndepărtarea elementului și instalarea unui element reparat sau a unui element de înlocuire, dacă înlocuirea sau repararea necesită îndepărtarea unui element defect care a fost instalat în conformitate cu natura și scopul său înainte ca defectul să se manifeste.
24. Consumatorul are dreptul la o reducere rezonabilă a prețului de cumpărare sau se poate retrage din contractul de cumpărare (chiar fără a acorda o perioadă suplimentară rezonabilă de timp) dacă:
a) vânzătorul nu a reparat sau înlocuit bunurile,
b) vânzătorul nu a reparat sau înlocuit bunurile în conformitate cu § 623 (4) și (6) CC,
c) vânzătorul a refuzat să remedieze defectul în conformitate cu § 623 (2) CC,
d) bunurile prezintă același defect în ciuda reparării sau înlocuirii bunurilor,
e) defectul este de o asemenea gravitate încât justifică o reducere imediată a prețului de cumpărare sau retragerea din contractul de vânzare; sau
f) vânzătorul a declarat sau reiese din circumstanțe că nu va remedia defectul într-un termen rezonabil sau fără a cauza inconveniente grave consumatorului.
25. La evaluarea dreptului consumatorului la o reducere a prețului de cumpărare sau la rezilierea contractului de vânzare în temeiul punctului 24 literele (d) și (e), se iau în considerare toate circumstanțele, în special tipul și valoarea bunurilor, natura și gravitatea defectului și posibilitatea de a cere în mod obiectiv consumatorului să aibă încredere în capacitatea vânzătorului de a remedia defectul.
26. Reducerea prețului de cumpărare trebuie să fie proporțională cu diferența dintre valoarea bunurilor vândute și valoarea pe care ar fi avut-o dacă ar fi fost lipsite de defecte.
27. Consumatorul nu se poate retrage din contractul de vânzare în conformitate cu alineatul (24) în cazul în care consumatorul a contribuit la defect sau în cazul în care defectul este neglijabil.
28. În cazul în care contractul se referă la achiziționarea mai multor bunuri, consumatorul se poate retrage din contract numai în legătură cu bunul defect. În ceea ce privește celelalte bunuri, consumatorul se poate retrage din contract numai în cazul în care nu se poate aștepta în mod rezonabil să aibă un interes în păstrarea celorlalte bunuri fără bunul defect.
29. Consumatorul trebuie să returneze vânzătorului articolul, pe cheltuiala acestuia, după retragerea din contract sau dintr-o parte a acestuia. 30. Vânzătorul trebuie să asigure îndepărtarea articolului care a fost instalat în conformitate cu natura și scopul său înainte ca defectul să devină evident. În cazul în care vânzătorul nu îndepărtează elementul într-o perioadă rezonabilă de timp, nu mai puțin de 14 zile, consumatorul poate aranja îndepărtarea și livrarea elementului către vânzător pe cheltuiala și riscul vânzătorului.
30. La rezilierea contractului, vânzătorul returnează consumatorului prețul de achiziție în termen de cel mult 14 zile de la data returnării articolului către vânzător sau de la data dovedirii că consumatorul a trimis articolul către vânzător, în funcție de care dintre cele două date este prima, sau de la data îndepărtării articolului care a fost instalat de vânzător.
31. Vânzătorul va returna Cumpărătorului prețul de achiziție sau va plăti Cumpărătorului o reducere la prețul de achiziție în același mod în care Consumatorul a utilizat la plata prețului de achiziție, cu excepția cazului în care Consumatorul este de acord în mod expres cu o altă metodă de plată. Toate costurile asociate cu plata vor fi suportate de către Vânzător.
32. Natura intactă a bunurilor sau integritatea ambalajului (în conformitate cu instrucțiunile de la recepția bunurilor) trebuie să fie verificate la recepția bunurilor, deoarece acestea pot fi deteriorate în timpul transportului. Cumpărătorii sunt sfătuiți să despacheteze bunurile și să le inspecteze în prezența transportatorului. Prin semnătura acordată curierului, declarați că ambalajul nu este deteriorat.
33. Prezentele condiții privind reclamațiile fac parte integrantă din Termenii și condițiile generale, iar vânzătorul își rezervă dreptul de a le modifica în orice moment, fără notificarea prealabilă a vânzătorului.
34. Persoană de contact pentru trimiterea reclamațiilor ECO PRODUKT s.r.o., Priemyselná 2, 971 01 Prievidza, comenzi@edimo.ro